DAY 4 | Seven Things That Cross Your Mind A Lot

Assalamualaikum



DAY 4 | Seven Things That Cross Your Mind A Lot


1. "Nak makan apa?"

Bila lapar, benda paling susah nak decide is what to eat? Tiap masa rasa nak makan. Lagi sadis kalau tengah malam tak boleh nak tidur tu tetibe perut menyanyi aduhh ingat dah baring atas katil rajin sangat ke nak gi korek makanan kat dapur? Lapar tu memang lapar tapi kadang benda apa yang ada depan mata ni taknak pulak ditelannya. Nak jugak cari makanan lain. Hashtag contoh manusia tak reti bersyukur mihmih.


2. Ibu and adik-adik

Walaupun selalu je gaduh dengan adik-adik, dioranglah 'kawan-kawan' aku yang akan stay dengan aku sepanjang hidup. Dah namanya pun darah daging kan? Even annoying dengan adik-adik sendiri, tapi tulah, mana nak cari kawan gaduh kalau duduk asrama? Kalau boleh hari-hari aku nak whatsapp mak aku tapi kadang-kadang tak tahu nak mesej pasal apa hahaha. Masa aku duduk asrama time sek menengah, ustazah pesan kena rajin call mak hari-hari baru berkat hidup and berkat belajar. Sebab ustazah kata, walaupun ibu tu nampak macam tak kisah kat kita sebenarnya dia rindu anak-anak dia. Tapi bila aku call and aku tak tahu nak cakap apa en, mak aku marah, "Hahhh! Kenapa call ni? Kalau takde benda penting tak payah lah call. Bazir duit." Hahahaha.


3. Angan-angan

Manusia biasalah banyak angan-angan kan? Angin pun banyak hahaha. Orang kata setiap kejayaan tu bermula dengan angan-angan so hari-hari aku berangan aku jadi ceo syarikat besor hahaha (amiiiiin). Act angan-angan aku memang banyak. Kadang kalau tengok aku duduk diam sorang-sorang tak buat apa tu kadang tengah berangan ler tu hahaha so mohon jangan disturb puteri tengah berangan.


4. Arwah ayah

Ni biasalah hm. Rindu punya pasal. Tak sampai 12 tahun pun hidup dengan dia. Aku selalu fikir macam mana aku boleh redha dengan semua ni. Tiba-tiba je aku tak boleh jumpa dia sampai bila-bila so mestilah aku macam terkejut kan, why me? Kadang-kadang aku selalu bayangkan yang dia sebenarnya masih hidup tapi dia tengah kerja or whatever. Selalulah jugak berharap nak jumpa dia lagi kat dunia ni walaupun aku tahu it's impossible. So berangan jelah kerja aku. Konon macam dapat jumpa dia lagi satu hari nanti. Lagi-lagi kalau aku tengok kawan-kawan aku sendiri jumpa ayah diorang, gelak-gelak, sembang-sembang itu ini, lagi lama aku fikir pasal benda ni. Kadang boleh sampai dua hari.


5. Kenangan

Kenangan masa sekolah, kenangan masa kecik-kecik dengan family, kenangan masa pergi trip lawatan sekolah hahaha, kenangan escape prep masa zaman brutal time form 4 dulu, kenangan menjelajah harta karun masa duduk taska dulu, kenangan gelak-gelak dengan bestfriend masa sekolah dulu, kenangan belajar dengan cikgu-cikgu dulu walaupun ada yang selalu aku kena marah, and it's so much :')


6. Bila boleh sambung tido?

Ni biasa kalau time week yang memang penat gila dengan macam-macam event or aktiviti memang ni je dalam kepala otak. Kerja banyak nak buat tapi ngantuk gila. Konon macam hectic life gitu hahaha.


7. Blog

Ni tak tipu hahaha. Hari-hari aku fikir pasal blog walaupun tak tahu nak update apa. Dia macam ketagih tau. Aku start blogging ni pun masa aku form 1. Duduk asrama en tak boleh bawak phone laptop semua so aku selalu tak sabar gila nak balik sebab nak blogging je. Pantang gila aku bila dapat masuk computer lab sebab aku tahu aku boleh blogging. Classmate aku lain semua bukak music video lah, movie lah aku je terperok kat hujung dunia bukak blog sorang-sorang. Kadang tak tahu nak update apa, aku blogwalking jelah tengok blog orang lain. Ketagih blogging takpe kan? Hahaha.



p/s: act saya tengah study untuk exam esok pagi pastu rasa ngantuk so saya siapkan satu entry untuk hari ni within 20 minutes je hoho (selalu satu entry dua hari pun tak siap T_T) #lusabalikrumahyeayy!!

4 comments:

  1. blogging since form 1 ?
    kagum la akak :)
    nak makan apa?
    nak masak apa?
    cuti, nak gi mana?

    ReplyDelete
  2. hahaha same with me.. blog nie bwat sy ketagih nak menulis walaupun x tau nak tulis apa hahaha

    ReplyDelete
  3. macam best je ni. nak join gak #10DaysChallenge ni hehee

    ReplyDelete
  4. anis pun start blogging since form 1 and prnh jugak ponteng prep time form4 , tak tau la kenapa tapi time f4 tu paling seronok nak buat jahat ja kerjanya :3

    ReplyDelete