23 February 2017

Latihan Sukarelawan Sukan Sea 2017

assalamualaikum


meoww meoww


Latihan sukarelawan sukan sea


alhamdulillah tahun ni negara kita yang terchennnta ni jadi tuan rumah untuk sukan sea. so bulan 8 ni kita akan terima ramai tetamu dari negara-negara asean laa. haa macam open house pulak.


tak silap aku laa, permohonan untuk jadi sukarelawan ni pernah dibuka sejak setahun or dua tahun lepas haha aku pun tak hengat. tahun ni kan aku 18 tahun (cukup-cukup makan je umur aku even belum fully 18) and aku mohon jadi sukarelawan ni tak ingatlaa sama ada time aku form 4 or form 5. lama sangat dah sampai tak ingat tapi yang pasti masa aku mohon tu aku duk kira-kira nanti 2017 aku dah 18 tahun so umur aku lepas so aku boleh mohon.


mohon pun sesaje je memula sebab aku baca kat blog orang lain masa tu yang diorang ramai dah register nak jadi sukarelawan cuma tunggu jawapan dari pihak kbs (kementerian belia & sukan) sama ada dapat or tak kiranya sape yang dapat tu kira untung laa. aku pun mohon jelaa. siap simpan lagi code volunteer aku smpi sekarang (padahal code tu tak guna langsung pungg huhu).


akhir tahun lepas (lepas dh meredekaa dari spm tu), agak kecoh laa yang ramai dah dapat email panggilan untuk datang training sukarelawan sukan sea kat ukm. aku tunggu jelaa turn aku dapat email tapi tak dapat-dapat sampai nak nangesss kot.


then kebetulan sorang kawan aku ni (ain maira) dah dapat email tu, itu pun dia gi dm twitter sukan sea tu depa bagi satu link suruh isi balik. then dia dapat. ain pun bagi link tu kat aku. dua kali kott aku isi borang dalam link tu hahaha punya tamak kau takut tak dapat. at last, i dapat *mukahaghu


aku pergi masa 18 sampai 19 feb ritu. aku masuk dalam kohort 13. kohort ni dia macam batch laa. aku baru tahu total sukarelawan yang terpilih ada 13 RIBU orang huhu. ramai nak die. setiap kohort dia max kan 500 orang je tapi kohort 16 tu rase nak terberak aku tengok. mau kena guna 5 dewan kat ukm nanti.


Latihan sukarelawan sukan sea


bila dah last minit en aku rasa macam malas pulak nak pegi. yelaa duduk rumah je rasa beghat hati nak tido kat ukm even satu malam. tapi ain kata, dia pun rasa macam tu gak memula, tapi bila dah pergi tak nyesal. so aku pegi jelaa even action aku macam budak sek tanak balik asrama padahal nk tido sana satu malam je.


Latihan sukarelawan sukan sea


act asrama yang aku menginap dengan peserta lain ni aku pernah duduk sebelum ni masa aku pergi seminar spm tahun lepas dengan kawan-kawan aku. so kira aku dah expert ah dah tau toilet kat mana, nak keluar kot mana dekat, kat cafe ada jual apa. hahaha diorang siap cakap, 'sarah macam tau je semua tmpt kat sini, macam student pulak,' hahaha amiin. student ukm woo.


Latihan sukarelawan sukan sea


dalam dewan ni seronok gila. teringat zaman sekolah aku time dalam kelas takwa dulu. rindu kot hahaha. tapi satu dewan ni dari yang tua sampai yang muda dia campur sekali so kau tau tau jelaa bila ada owang tua warga berumur buat lawak dalam dewan cane en. dahlah nampak comel, kelakar nak die pulak tu. adoooi. sumpah tak boleh tahan gelak even kitorang saling tak kenal tapi semua dah macam femily.. aha sweet tak? tapi siyes ah semua sporting kot.


diorang ni macam-macam jenis ada. yang lecturer ramai, student pun ramai, doktor gigi pun ada, pekerja swasta pun ramai, bomba pun ada haaa kau. tekejutzz mak nenek aku ada bomba nak jadi sukarelawan gak hahaha inilah 1 meleysiaaaa yuhuuu! paling tua yang jadi sukarelawan ni sorang pakcik india umur dia 78 tapi dia kohort lain (kohort lama). gilaa kau umur dah 78 pun semangat patriotik tinggi benorr haa. yang bawah 18 pun ada gak sebenarnya dua tiga orang. cemana diorang lepas pun aku tak taulaa.


Latihan sukarelawan sukan sea


yang perempuan pakai baju putih line merah tu kitorang panggil dia aunty ana. dia macam mommy kitorang kat sini, yelaa umur dia pun lagi tua dari mak aku kot dia pun datang sorang so dia pun terpaksa laa kawan dengan orang yang baya-baya anak dia hahaha. thanks aunty belanja nasi goreng. sebelah dia yang tudung hitam baju oren tu pulak nama dia aina, dia sebaya aku and dulu sek teknik kt kl. kami nebess nak amik result spm huhu. kitorang kalau ke mana-mana mesti sama-sama dah macam genggster pulak. aku duduk dengan lagi dua orang kakak kat belah atas. time dalam dewan kitorang terpisah sebab kitorang group lain and masa tu aunty ana dengan aina terlambat sikit dari kitorang bertiga yang kat atas. kitorang takdelaa sebilik semuanya tapi bilik kitorang semua berjiran je dekat.


Latihan sukarelawan sukan sea


time ni kitorang semua kena lawan hakka ikut group (ni bukan group aku, gamba rembat dalam grup ws je). groupnya ikut negara-negara asia laa ada 11 semuanya. kalau tak tahu hakka tu apa gi search kat youtube. dia macam cheers tapi lagi gempak ko kena joget-joget, ikut suka atilaa cane yang penting kena gempak huhu. paling best and paling gempak group malaysia (bukan group aku jugak).


Latihan sukarelawan sukan sea


siapa last pegang bola tu masa lagu habis kena gi depan berlakon sketsa. nasib aku sentiasa baik sebab aku kat hujung dunia atas nun huhu. ada lagi sbiji bola kat belah atas tengah dicampak-campak jugak. semua kecut masa ni hahah. aku lek je kat atas nuh.


Latihan sukarelawan sukan sea


ni semua antara yang volunteer nak berlakon kat depan. diorang dapat cekelat as a gift. yg tudung pink tu roomate aku, kak hanis.


Latihan sukarelawan sukan sea


yang ni pun tgh berlakon tapi part lain. yang baju hitam terduduk kat stage tu laa yang bomba tu. sumpa kelakar diorang berlakon.


Latihan sukarelawan sukan sea


time ni kitorang dah dipecahkan kepada beberapa group dan setiap group ada bilik tertentu kitorang kena berkumpul untuk jalankan modul lain pulak. satu group 50 orang. haa dalam bilik ni semua wajib berlakon. dalam 50 orang ni, dipecahkan lagi 10 group. aku paling ingat dialog aku cuma, ''kucing mati..".


Latihan sukarelawan sukan sea



uncle baju merah tu en, dia dalam dewan duduk dekat je ngn aku. dia ni lecturer and orang sarawak tak silap. dia ni sumpah kelakar. ramai orang suka tengok dia berlakon. tapi dia macam aw aw sikit (haha faham en). mulut pun becok (dah namanya lecturer). dan dialaaaa paling cepat terhibur time dalam dewan, bila speaker cakap lawak sikit je, mesti gelak dia paling timbul and semua orang akan turn point kat dia. maybe dia memang jenis yang cepat terhibur and gelak over hahaha.


Latihan sukarelawan sukan sea


Latihan sukarelawan sukan sea
all group 9, kalau rajin carilaa aku *muka paling tak senonoh


lepas habis aktiviti ikut group, kitorang solat and makan (yg ni paling best). makan dia memang sedap gilerrr and lauk banyak. maybe dia takut ada org tak boleh makan ikan or ayam so dia letak dua dua sekali. then masuk dewan balik untuk slot last and balik yahooo!


Latihan sukarelawan sukan sea
ni adik beradik yasin tak silap. tak sure sama ada dia abang or adik yasin.
ni ada aku highlight kat bawah ni.


Latihan sukarelawan sukan sea


bulan 4 or 5 ni nanti ada training untuk kali kedua pulak. pastu dapat baju ngan seluar. haih tak syabarnyaa lah. btw setakat ni laa berdasarkan apa yang aku mohon ritu aku jadi volunteer bahagian sajian dan aku choose sukan memanah. tapi kalau boleh tukar rasanya aku nak tukar kot. sajian nnt kena suntikk T_T and tetiba rasa nak pilih sukan wushu pulok huhu.


Latihan sukarelawan sukan sea
maskot tahun ni, nama dia rimau.



so marilah kita support sukan sea 2017 caiyokk. hahaha.

https://www.facebook.com/kualalumpur2017/

http://www.kualalumpur2017.com.my/

https://www.facebook.com/sukansea/

https://www.facebook.com/sukarelawanSukanSea2017/

https://www.facebook.com/VolunteerSeaGames2017/



semoga tahun ni malaysia banyak menang pingat (emas) amiiin.

Latihan sukarelawan sukan sea


Latihan sukarelawan sukan sea


16 February 2017

Ular dan bomba

assalamualaikum! huhu.


waktu tu aku tengah makan sorang kat dapur. sorang adik aku tengah buat homework kat atas. mak aku pulak bawak adik aku lagi dua orang nak hantar sorang tuisyen, lagi sorang nak bawak beli tudung koko untuk esoknya.


time tengah makan nasi kat dapur tu entah kenapa tetiba aku throwback time aku sek rendah dulu pernah sekali ayah baru amik dari taska je, balik rumah satu taman kecoh sebab katanya ada ular tedung ke apa ntah merayap kat taman tu and then ular tu tak tau dah masuk kat rumah mana satu. masa tu memang agak seram ah. ayah dulu siap selongkar arwah rak kasut kayu (skrg rak tu dh xdak, arwah) kot nak check kot kot ular tu menyorok dalam kasut-kasut kitorang ke en.


tiba-tiba adik aku yang nak beli tudung tu (qila) lari-lari masuk rumah pastu jumpa aku cakap,

''akak, ada ular kat luar kak!"


memula aku fikir, 'eii budak ni menipu je keje,' yelaa i baru je throwback pasal ular tetiba dia datang kata ada lagi sekor. huh. muka aku memula tu blur gak ah. pastu qila tarik aku suruh pi tengok. aku baru makan berapa suap je kot. pastu aku basuh tangan terus naik bilik mak aku, aku intai dari dalam nampak mak aku tengah call bomba, jiran aku pulak teman mak aku kt luar, peratikan ular tu takut dia lari masuk rumah tetibe en.


lelama aku nampak ular tu dah masuk kat halaman rumah aku masa tu aku pulak yang cuak takut tetiba dia kluar kat mangkuq jamban ke haa. adik aku tengah buat homework aku duk panggil-panggil suruh tengok sekali.


''naa (dina), pakai tudung siap-siap kot kot ulor tu muncul dalam rumah ni kang at least boleh lari terus tayah cari tudung,"


huhu.


aku dengan dina jadi tukang perati ular tu dari bilik mak aku jelaa takut ularnya lari. besar woiii aku tengok pun geli gelemennn eii. panjang jangan cakap ah. nunggu bomba memang lama woii sebab balainya agak jauh kt sungai buloh.


setiap kali ada kereta lalu je mesti aku kata,

''haa bomba dah sampai!"


kepala hoo aku hahaha. yelaa aku ingatkan kalau memalam cemni setakat ada ular maybe bombanya datang naik kereta hahaha. kat taman aku ni pulak memang ada budak-budak jenis merayap naik basikal tau haa apa lagi, rumah aku jadi persinggahan diorang laa. ramai pulak jiran-jiran keluar rumah bila kereta bomba masuk taman kitorang. rasa macam femes pulok malam tu hikhik. padahal ular sekoq ja.



Ular dan bomba
view dari bilik mak aku, tempat aku ngn dina jadi pemerati. gelap enn.


time bomba-bomba tu keluar dari kereta diorang tu en, aku ngan dina dari atas,


'abang bomba i love you dah sampai ahh, yeay'


ahahaha what the~


act rumah aku ni rumput memang dah lama tak potong pun huihui. dengan gelapnya so macam payah sikit ah nak cari ularnya balik sebab ular nya dah tak tahu dah lari ke mana. nasib baik diorang bawak torchlight. tapi baru berapa minit cari bombanya dah nak balik, siap suruh mak aku sign tanda diorang takde bawak bukti (ular) balik.



ayoyoyo bangg carilaaa sampai jumpa! baru berapa minit cari dah give up ke attoyaii. ular tu dah tau ramai orang datang cari dia mesti laa dia menyorok. at last jiran aku suruh cari kat sepanjang longkang sampai belakang rumah kitorang. haaa, jumpa pun. yang paling kelakor nya boleh bomba tu kata kat jiran aku,

''lain kali kalau nampak ular abang ketuk je pakai kayu''


mana nak ketuk pakai kayu je kalau ular dah besar tu bangg oii. diorang len citer laa diorang bomba. aduih buat lawak tak kelakar pulak dia ni. nasib baik hensem.



aku pun masuk rumah balik. nak sambung makan. tak perasan pulak aku basuh tangan tak bersih ada daging dah melekat kat tangan dah keras. time makan tu aku ngan adik-adik aku sambung cerita laa pasal ular ngan bomba, qila kata,


"tapi sedih ahh hisham hamid tak datang tadi,''



kepale dia hisham hamid hahahaha!



and pagi tadi mak aku baru je panggil bangla potong rumput. nampak lawa je halaman rumah hahaha serik kot.


bye!

8 February 2017

Perang harga sabun baju

assalamualaikum

huhu (result spm lagi berapa minggu je woiiiiii)
*best ke dapat tahu result nnt :/

Perang harga sabun baju


biarlaa. jangan amik berat sangat result nanti berat naik ehh haa cemana ni weyhhh berat ni satu lagi masalah dunia ni huwaaaa baru duduk rumah berapa minggu berat dah jadi serupa berat motor vroom vroom hmm *sigh. tapi siapa je yang boleh menghalang kebahagiaan aku? kebahagiaan aku makan masakan mak aku tanapa henti. kalau aku yang masak tu lain cerita laa, tak makan pun boleh kenyang (inshaAllah). teringat pulak aku masak udang mak aku senyap-senyap ritu huhu.


rasa macam workout yang tak cukup kot. yela setakat hantar amik adik ke sekolah jalan kaki sehari baru 4km lebih kurang. kalau aku rajin sikit pepagi buta tu aku ajak pipah pegi joging kat tasik pristana tu tambah laa lagi dalam 3.5km/+. sebenarnya bukan joging pun baru jalan dua round tasik tu aku akan stop main buaian. best kot main buaian rasa lemak macam tengah torobanggg pergi dari hidup aku walaupun sebenarnya tak punn grr. 


pernah sekali tu siap kena perli dengan sorang pakcik tua ni, dia tgh joging gak and datang lagi awal dari aku ngan pipah, time kitorang stop main buaian tu pun dia tak stop joging lagi, kitorang ni malu tu malu ah gak tapi lantak ah tak kacau hidup orang pun en even pakcik tua tu punya stamina lagi tinggi dari kitorang huhu. pastu dia nampak aku ngan pipah tengah main buaian dia cakap kt kitorang (jerit pulak tu, malu kitorang org lain dengor);


''halllahhh baru dua round dah duduk pe citer ni, muda lagi kot''


ohhh pakcik belagak ye huh takpe aku bagi senyuman fake je kat dia sebagai tanda tenkiuu. ni jelaa workout paling rajin aku boleh buat setakat ni. almaklumlah aku ni suri rumah sepenuh masa. cuma bezanya aku ni suri rumah yang tak reti masak. tu jelaa.


tetiba teringat pulak aku pernah cakap ngan mak aku ritu;

''bu, nanti sarah nak belajar masak. tapi sarah tengok jelaa, ibu yang masak, tak kacau pun,''

aku cakap macam tu sebab sebelum ni mak aku jenis yang tak suka orang kacau dia buat kerja. kalau dia tengah masak tu, dia sorang je kat dapur. kalau ada orang lain kat dapur dia akan goreng sekali.


''eh takde takde. sarah kena tolong sekali. ibu arah, sarah buat.''
''okay, buk.''


dan masa pun berlalu begitu pantas sekali. angin sepoi sepoi taik ayam meniup menyinggah pipi aku yang tak flawless. kami masih lagi dengan konsep, 


''ibu di dapur, anak di bilik,''


huhu. tapi ibu biasanya akan pesan kat aku lepas dia masak,

''ibu dah masak, sarah tukang basoh pinggan,''

hmm kay. janji makan sedap.


duduk rumah sebagai penganggur ni memang seronok. beronok-ronok pun ada. lelagi anak dara. bak kata orang, ''praktikal jadi bini orang''. bukan sahaja membasuh pakaian sendiri malah baju adik-adik pun jadi tanggungjawab aku. pinggan mangkuk kat singki tu rasa tak sedap hati je kalau penuh. tapi memang biasa rajin buat last minit je. awal minit aku memang tak gheti (kot). sebab biasa kalau buat last minit, boleh jadi 'tak payah basuh pinggan langsung' sebab ada orang lain dah buat dulu. haha.


paling best teman ibu pergi beli barang dapur. kat rumah memang biasa tinggal aku dengan mak aku je. pagi tadi kami pergi tesco berdua je. nak beli barang ahh seronok sebab adik-adik sekolah takde ngikut. huhu. time nak pilih sabun aku rasa kalau set time mau dekat satu jam nak pilih sabun JE.


''bu, beli laa jenama X, lagi jimat.''
''yeke, jenama Y lagi murah laa, lagipun wangi jimat tayah beli softener,''
''mana de, sarah selalu pakai jenama X kat asrama wangi je, boleh beli refill je kalau habis.''
''yang Y pun ada refill. sama je harga refill dia''
''tapi refill Y ada 1.44kg je, refill X ada 2.8kg, haa'' *mata berpinar
''tapi kat rumah mana ada botol kalau beli refill je"
"beli laa botol besar ni dulu, dah habis boleh beli refill je lepas ni,"


(ibu bukak kalkulator kat phone dan mula mengira sbb nak compare harga sabun dlm botol X & Y)


''haa tengok ni Y lagi murah ah. baik beli botol Y'' *sambil tunjuk phone dia
''laaa beza 30 sen je kot bu hahaha nanti dah habis sabun tu boleh beli refill je jimat lagi byk dari 30 sen,''


tangan ibu mula nak capai sabun. tapi sabun mana satu ntahlaa. last-last ibu letak sabun Y kat dalam troli hahahahaha. aku gelak je kot. then ibu cakap,


''humph sabun baju je kot, benda lain takde pulak reti nak jimat,''


haaa kena kau!


aku bukan apa. aku duduk asrama memang dah biasa berjimat time beli barang lelagi sabun. tapi kalau beli stok makanan aku memang tak gheti lagi huhu kadang makanan je boleh sampai TIGA plastik tesco hahaha so sila tunjuk ajar. lepas ni masuk u aku tak taulaa cemana perbelanjaan aku nanti. lagi kalau aku kena 'campak' kat serawak ke haaa. duit mana nak korek. kalau boleh tanak guna ptptn tapi nak buat cane, parents bukannya boleh supply everything bila ada lagi 3 adik tengah bersekolah kat rumah. duit pencen ibu belum boleh keluar lagi sebab ibu muda lagi aka belum tua huhu. nak taknok i kena guna ptptn gak huhu harap-harap dapatlaa biasiswa. 


mana tau bisnes aku masyukkk ke time tgh study nanti haaa. eh bisnes apo? ngehngeh adelorr. pepandailerr korek. 


doakan yang terbaik untuk masa depan aku huhu. 

2 February 2017

Usrah #Jan

asssalamulaikum

first time i knew about usrah kreatif is when i joined their trip to broga last year. we went hiking on it and experienced some unforgettable moments. then, i asked the founder of usrah if they had opened up for new member intake. and alhamdulillah i've been member since october 2016 (tak silap laa). but that time i am facing my spm so i couldn't be an active member so that i'm blaming myself huhu.

this year, since the group had take many actions for making a new transformation for the group which is the rombakan ahli, the rules and so on, so that i want to follow the transformation too hahah; be an active member. i should promise myself to join all uk's events and programs, inshaAllah. i didn't know much about the planning of this year but what i've know are; there will be usrah (meet and greet) for every month in different places, a hiking trip and i'm not sure when is it, maybe in feb or march, and so on.

so, last jan, i've joined the uk's event for the first time! and i'm excited huhu... at first, my decision to join this event is so-so. i really want to meet and be friend with the uk's member since i've never meet them but sometimes i felt like, uhhh i would be shy in front them and don't know what to do and whattttt then??! ijah and ayu is my classmates and also the uk's member but they can't join this event for some reason. so i always thought that i'll be mr miss lonely ~

so i make myself strong (cehhhh) and let the evil's whisper spreading around my mind. my mother sent me at taman tasik shah alam, the biggest one and i'm so shocked how can i recognised the uk's members in thisssss big taman oh no. my mother asked me many times if i'm okay to be alone there before i found the uk's member. i just tell my mother,


''takpe, takpe, sarah okay je bu. pepandailaa sarah hidup, ibu pegi jelaa,''
''so nak hantar sarah kt belah mana ni? ingat senang ke nak jalan satu taman sebesar-besar alam ni nak cari orang yg kita tak pernah jumpa,''


tudiaaa.... i didn't want to make my mother felt worried about me besides i wanted to show off my gentlewoman as i'm the big sister in family yeah (ade kerr??). so i just came out from the car and i waved them back as they waved to me. they were going to ioi mall to berjimbaaa without me huhu rasa mcm nak ikut diorg je tp takpaa lah. i take a seat on somewhere i didn't even know and checked my phone. actually i didn't know what to do so i just checked our whatsapp's group if someone had arrived here. but the line is soooooooooo siputt or maybe i didn't renew the internet's quota. 

then i wanted to make a call to any members who will join the event so that it would be more easy. i picked up 'kak qis' number and called her. then,


'ini adalah servis blablabla.... sila tambah nilai untuk membuat panggilan selanjutnya. tuttt'


oh myyyyy i baru teringat yang i lupa nak topup huwaaa. nasib baik boleh ask topup lagi dapatlahh 7 henggett. *muka bangga hutang dgn maxis


''hello, assalamualaikum. ni kak qis ke?''
''haah ni kak qis, siapa ni?''
''ni sarah. ahli uk. kak qis dah sampai ke? sarah dh sampai ni tp tak tahu nak pergi mana huhu''
''ohh kak qis pun dah sampai ni ada kt tmpt parking,''


i were excited when she mentioned 'tempat parking' because the place i take a seat is in front of car park. 


''oh yeke kak qis kat belah mana?''
''kak qis kt tmpt parking belah yg ada boat kt tasik nih,''


adudududu boat mana pulak ni aihh. then i found a map. the map of the taman tasik shah alam. it is soooooo big, and my position from kak qis was very farr farr awayy as i saw the boat station and my posititon that time was so far. so i just follow the map by walking through the right side until i met kak qiss... and the gangg huhu. at first i felt shy but until i get myself into them fuhh. 

usrah kreatif
*perjalan merentasi benua untuk menemui cinta sejati si comel. erkkk.
btw comel betul i draw map tasik shah alam, jgn depa saman aku sbb salah draw dah lerr


so far the event running smoothly. at first slot, the talk was given by sis arnessa abdullah. i'd never knew about her before this but she is really a good speaker. her english is so fluent. she gave us a talk about how to proof self impact. macam cara nak jadi speaker laa bercakap dpn orang ramai dgn yakin dan tangan tak ketaqq macam aku huhu.


usrah kreatif
semua khusyuk jaa dengar dia public speaking. suka gila weyhh dengar talk dia.

tema kitorang pink hitam huhu takdelaa susah mana nak cari diorg kat taman
sebesar-besar alam tu :3


usrah kreatif


after zuhr, we have 2 slot given by bro halim and bro irman. they're talking about photographic and video graphic. the filling was so interesting for newbie like me even i didn't have any camera to shoot or practice that time together with them but i'm sure that all their explanation about photographic and video graphic would be helpful for me one day. inshaAllah.


halim ghani


teega
act time slot bro halim tetiba hujann so kami mencari tempat berteduh tadaaa

tu yg mcm magic tetibe 'eh, dh ubah tmpt tetibe woww'


cam beshee. i always be the first one who going back home. hihi. muka tak malu bangung tetiba cakap my mother dah sampai. then we all greet each other before i'm turning back into miss lonely going to my mother car huhu. and i got some free gift from them. i got a mini yasiin and tasbih, also something people will call err, coffee soap i think. and a big poster of arabic language sponsored by sis adhwa. thank you for everything, ladss! 

here i give you a smile that you will never forget;




later i promised myself to join any other uk's event and program, inshaAllah. so here i want to invite all ladiess/makcikss/nenekss to join our camp this march. this camp will be held on 10 until 12 march 2017 at Nur Laman Bestari Resort, Ulu Yam, Selangor. so let's take grab this opportunities to meet me (the comelss) muahahaha. jkjk. the fees for this camp is only RM120 and RM100 for the first of 20 participants. Hurry up before you're late hehe. 


i'am one of the ajk for this camp so i'll let you know what activities will be held soon;
  • night walk
  • ldk & slot motivasi
  • pengurusan jenazah
  • kerohanian berjemaah
  • explorace: masterchef rimba
  • aktiviti rempuh halangan
  • riadah & sukaneka
  • malam kebudayaan islam


we're also inviting the famous instadakwah:
  • @GadisMonolog
  • @thegadismisteri


fyi, this camp is not limited to youngstersss only but even your mom or your tokwan can join this camp as long as they are a woman. hahaha.

to those who are interested with this camp, kindly contact sis faizah on 012-364 4378 or sis ainun 010-894 1493. you can whatsapp them to ask many about your concerns with this camp but not to mengorat okayhh. let's spread this camp through your friends and family members.

this is not a rumor because i'm one of the participants okay. so lets.

kem interaktif muslimah 2017.

1 February 2017

Tips Menjana Duit Lebih

Assalamualaikum

Bila angka umur tu dah makin membesorr haa sesedar laa diri sikit yang kita sepatutnya kena pandai cari income dari sekarang. Even student yang belum dapat kerja tetap lagi pun dah boleh jana income hokayy sapa kata tak boleh. Dulu masa aku sek rendah aku siap jual sticker lagi dgn kawan-kawan aku. Beli buku sticker yg 3 hengget tu pastu jual setiap sticker dalam buku tu lima posen satu. Haa kecik-kecik dah bijak. Jangan jadi macam aku. Cekiq daroh hahaha.



Jual Makanan/Minuman
Bagi pelajar-pelajar yang tinggal di asrama, korang boleh menjual makanan atau minuman kepada kawan-kawan korang. Kalau rajin lagi bolehlah berjalan dari bilik ke bilik untuk menjual. Biasalah, duduk asrama memang selalu lapar ahahaha. Jual apa sahaja makanan yang korang rasa ramai akan makan macam nasi lemak ke, burger, sandwich, air kotak, jajan cheese, apa-apa jelaa.


Kerja di kedai berhampiran
Korang rajin-rajinlah tanya owner kedai kat mana-mana ada kerja kosong tak? Pastu tengok jugak gaji yang korang dapat tu berbaloi atau tak dengan kerja yang korang akan buat. Tapi kalau gaji sikit pun kerja jelaaa adoii memilih pulak hahaha. Boleh nak kerja full time atau part time if ada, ikut keselesaan korang maybe korang nak buat kerja lain jugak.


Khidmat Printing
Kalau pelajar kampus rugi kalau tak try bisnes ni. Percayalah student sangat memerlukan khidmat printing tak kira masa. Yelaa nak print assignment laa, kerja-kerja kuliah, projek itu ini. Cara nak promote servis korang ni, boleh tampal flyers di papan kenyataan, bus stop atau pun dekat depan pintu bilik korang. Tu semua inisiatif koranglaaa.


Dropship
Yang ni sangat senang. Korang boleh jual online and tak payah susah-susah nak fikir soal pengeposan barang. Korang jual barang orang lain dengan harga dropship (lagi murah dari harga asal), pastu customer bayar harga barang tu kat korang, korang cuma bayar balik kat orang punya barang tu harga dropship je. Duit lebih korang simpan. Ada certain dropship time nak daftar kena bayar, ada yang tak. Biasa nak jadi dropship ada yuran ah. Depends. 


Jual Topup/Kad Prepaid
Kalau student memang laku jual topup ni. Korang carilaa mana-mana syarikat prepaid then apply jadi agent. Pasal kadang-kadang ada student malas nak turun ke kedai semata-mata nak beli topup. Zaman sekarang ni memang susah ah nak jumpa student yang tak pakai handphone bhahaha.


Perkhidmatan Uber 
Sekarang siapa-siapa boleh sediakan perkhidmatan uber. Macam hantar orang ke mana-mana laa kira macam teksi jugak ah. Boleh daftar kat uber.com. Tapi korang kena ada kenderaan sendiri laa. Pihak Uber akan check dulu sama ada kenderaan korang tu sesuai dijadikan uber atau tak. Tapi zaman sekarang ada je yang sewa kan kereta pada sesiapa yang nak jalankan bisnes uber. Yang penting duit minyak memasing tanggung sendiri huhu. Kalau students U yang dah ada kereta boleh buat perkhidmatan hantar student dari kampus ke hostel ke, atau ke mana-mana diorang suka.


Beli dan Jual Emas
Setiap bulan korang boleh set up berapa gram emas korang nak beli. Contohnya setiap bulan aku beli 50g emas. Setiap bulan eh, bukan sebulan je. Means dalam setahun dah boleh ada 600g emas. Apa yang aku tau laa, korang beli emas sekarang, pastu korang boleh jual balik emas tu masa harga emas tengah naik. Aku tak berapa pro sangat bab pelaburan emas ni korang boleh tengok tips dan cara kat 


Haa tu jelaa web yang aku share kat korang. Pepandailaa fahamkan apa tu pelaburan emas. Kalau nak lagi maklumat boleh search kat google sendiri. Melabur emas ni memang tak rugi. Try ah.


Jadi Stokis
Stokis ni merupakan pihak yang jadi wakil bagi setiap negeri atau kawasan tertentu untuk menjual produk sesuatu company. Biasanya stokis kena ambil produk dalam kuantiti yang banyak (modal agak besar tapi boleh dapat harga lagi murah dari harga asal) sebelum mereka menjualnya. Stokis boleh jual di mana-mana asalkan ada tempat nak simpan stok dan boleh uruskan hal pengeposan barang kepada customer. Jadi stokis boleh dapat harga lagi murah daripada jadi agen.


Jawab Survey dan Tebus Ganjaran
Biasa orang yang menjalankan perniagaan ni memang suka buat survey sebab dia nak tahu apa pelanggan dia suka or perlukan. So biasa diorang melanggan dengan syarikat-syarikat yang buat survey untuk dapatkan maklumat berkenaan pelanggan mereka. Kita sebagai pelanggan or pengguna boleh grab peluang ni dengan jawab kaji selidik diorang tu. Selain kita tolong diorang kutip maklumat, kita juga boleh dapat ganjaran. Caranya ialah setiap kali kita jawab survey biasa kita akan diberi point dan point tu perlu dikumpul sehingga kita boleh redeem apa-apa yang sesuai dengan bilangan point kita kat store dia. Boleh redeem baucer, duit atau barang. Depends. Aku recommend korang join survey ni; SURVEY 1 & SURVEY 2


Bina Syarikat Online Business secara Kecil-kecilan
Kalau takde idea nak jual apa, macam yang aku cakap sebelum ni korang boleh jadi agent dropship atau stokis produk tertentu. Kalau jenis yang suka memborong barang kat China pun okay. Tak pun yang ada kemahiran nak hasilkan something macam brooch ke, makanan ke, notebook ke, totebag doodle, up to you.


Wujudkan servis car wash peribadi
Kalau korang takde bengkel or tempat nak jadikan car wash pun takpe. Korang boleh pergi dari rumah ke rumah sambil bawa baldi, sabun dan span dan promote servis korang. Air guna tuan rumah punya ah hahaha. Kalau nak duit lebih, kena rajin dan jangan malu!


Adakan Jualan Garaj / Car Boot Sale
Kat rumah tu kalau ada barang-barang yang korang dah tak pakai tu boleh lah jual kat orang lain bagi orang lain pulak dapat manfaat daripada barang korang tu. Jangan jual sampah udah lerr.


Recycle Sampah
Cara ni memang agak memenatkan dan tidak berbaloi sangat. Tapi daripada korang buang sampah-sampah korang cemtu je baik korang recycle. Dapat doposen pun jadik ahh and at the same time kita jaga Mother Nature kita haaa gitu.


Show off bakat korang 
Benda ni bukan nak suruh korang riak ke hape tapi at least biar orang tahu apa bakat or kemahiran yang korang ada. Korang reti main alat muzik ke, reti speaking ke reti apa ke, upload je vid kat mana-mana. InshaAllah ada orang yang akan cari korang nak collaborate.


Jual Skill korang

Ni lebih kurang macam atas tadi je. Apa salahnya yang reti graphic design ke, video grahic ke, photographic ke, korang boleh promote servis korang. Tak semua orang reti buat apa yang korang reti buat. So why not grab peluang ni?


Jual beli domain
Yang ni aku tak berapa gheti ahahaha. Tapi ni website tempat kalau nak jual beli domain Flippa.com


Pelaburan Saham
Benda ni memang kena prepare ilmu yang secukupnya sebab kalau ilmu tak cukup, pelaburang saham yang kita buat tu boleh jadi judi dan hasil duitnya adalah HARAM. Pelaburan saham ni macam korang jadi sebahagian pemilik daripada syarikat-syarikat tertentu. Wajib ada ilmu. Kena banyak pergi seminar.


____________________________________________________________________

Sebenarnya banyak lagi cara nak jana duit lebih. Cuma aku dah penat nak menaip hohoho. Yang penting diri sendiri kena ada usaha kalau nak dapatkan sesuatu. Kalau ada masa aku tambahlaaa lagi ye huhu aku lapar ni pfft. Bye, semoga bermanfaat!