12 June 2015

Tips Makan Maggi Yang Lebih Selamat

Assalamualaikum

Makan maggi ni bagi budak hostel dah typical dah. Sebab tiap malam lapar dia macam dewan makan tak pernah bagi makan. Tapi semua orang tahu kan maggi ni makanan segera. Dan memakan makanan segera adalah sangat tidak elok lebih-lebih lagi seorang student like us. Ceh.

Tips ni ada sorang kawan aku yang ajar kat asrama. Tips ni memang sangat berguna untuk budak-budak yang memang 'rajin' melantak maggi. Mi segera ni sebenarnya disalutkan dengan lilin (untuk tahan lebih lama). Lilin tu tak elok untuk badan kita sebab dia macam tak hadam dalam perut. Tak silap aku paling sekejap dia hadam around 3 days. 

So, ni aku nak tunjukkan cara untuk mengurangkan (bukanlah buang lilin sepenuhnya) lilin kat maggi tu ;

tips makan maggi yang lebih selamat

Korang rendam maggi ni dengan air panas je dulu. Jangan letak perencah lagi. Sebab time ni lah lilinnya keluar dan korang kena ganti air baru nanti. Rendam sampai magginya kembang.

tips makan maggi yang lebih selamat

Haaa nampak tak yang macam kilat-kilat dalam air tu? Tulah lilinnya. Tak elok tau sebab tu kena buang. Nak buang airnya, korang tapis jelah. Jangan buang mi nya.

tips makan maggi yang lebih selamat

Pandai-pandai koranglah nak buang airnya macam mana. Ni aku buat malam tadi pukul 12.30 malam kat rumah sebab nak sahur untuk puasa hari ni. Hahh sahur pukul 12 sebab malas nak bangun sahur pukul 5. Yang ni aku guna penapis mak aku je senang. 

Kalau kat asrama aku masak maggi guna tupperware. So, cara nak buang air dia korang tutup tupperware tu tapi biar satu bucu tupperware tu terbukak sikit untuk keluarkan air dia. Kalau tak tutup, dengan maggi-maggi sekali keluar kang nak makan apa.

tips makan maggi yang lebih selamat

Lepas tu baru aku letak perencah dan tambah air panas yang baru.

tips makan maggi yang lebih selamat

Dah siap! So, bermulalah sahur aku malam tadi. Sahur yang simple tapi lebih selamat :')

tips makan maggi yang lebih selamat

Burpp! Alhamdulillah :)

Ganbate Kudaisa!